Este o reteta extrem de simpla insa daca nu ai mai facut niciodata mamaliga, cred ca o sa gasesti cateva sfaturi utile. Si cu ocazia retetei de mamaliga inaugurez si o serie de retete mai simple pe care o sa le public. Sa incepem.
* Mai jos este si filmuletul in care poti sa vezi exact cum face mama, sper sa-ti fie util
Ingrediente pentru 4-5 portii
- 1kg de malai (noi cred ca am folosit cam 7-800 de grame in final, depinde si cat de tare vrei sa fie)
- 2 litrii de apa
- 2 lingurite de sare (sau 1 lingura rasa)
E bine da ca ai si:
- o lingura de lemn, eventual cu coada lunga, sa amesteci mai usor
- ceaun, sau daca nu ai, o oala cu fundul mai gros, fierbe mai bine
Reteta este extrem de simpla
- Facem pasatul
Pasatul e doar o mamaliga foarte subtire. Are consisteta cam ca a smantanii.
Apa trebuie incalzita cam pana la 60-70 de grade, sa nu dea in clocolt, altfel face cocolase cand pui malaiul.
Sa pui si sarea in apa, de la inceput. La cantitatea asta de apa si malai cam 2 lingurite e suficient.
Pune 2 polonice de malai, usor de tot, presarand si amestecand constant, vezi sa nu faca cocoloase. Daca se fac sa le desfaci cu lingura de marginea vasului.
Dupa ce ai pus cele 2 polonice de malai sa lasi sa fiarba cam 10 minute. Intre timp sa mai amesteci, cam la 2 minute, sa nu se lase malaiul la fund.
Atentie: Apa nu trebuie sa fie clocotita! - Adaugam si restul de malai
Cand pasatul are consistenta smantanii incepe sa pui si restul de malai. Amesteca tot timpul. Adauga malaiul cate putin, nu tot odata.
Sfat: Cu cat e mamaliga mai tare cu atat poti sa pui mai mult malai dintr-o data.
Sfat: Sa te opresti din adaugat malai cand mamaliga e un pic mai moale decat o vrei in final. Dupa ce o rastorni o sa se mai intareasca.
Sfat: Adauga malaiul in etape, adica pune 2-3 polonice, mai lasa sa fiarba un pic, in timp ce amesteci, altfel risti sa adaugi prea mult si sa o faci mai tare decat vrei.
Cand incepe sa miroasa a copt si dispare mirosul de crud si mamaliga se desprinde destul de usor de pereti e gata. Mai las-o sa firaba 2-3 minute, si opreste focul. Dupa ce ai oprit focul las-o sa rasufle (sa stea) 2 minute si dupa e gata.
Atentie: Cand rastorni mamaliga vezi sa nu te arzi, este extrem de fierbinte.
Si cam asta e totul! Pofta buna si sper sa iasa mamaliga bine!
Sfat de final: Mama pune peste mamaliga care ramane lipita de ceaun 2-300 de ml de lapte si il incalzeste un pic. Se inmoaie mamaliga si are o adevarata placere sa o racaie de pe margini cu o lingura si sa o manace. E destul de buna. Mama are o adevarata pasiune pentru mamaliga cu lapte :). Sa incerci o data, poate iti place si tie.
6 comments
maria vassiliadou says:
Feb 2, 2011
Foarte buna si bine explicata reteta,am dori sa ne faceti cadou de o reteta de mititei, alta de sarmale cu varza acra(si cum se acreste varza),alta de bors de perisoare,si daca stiti cum se face turtoiul de malai,mama a uitat cum facea mama-sa,dar îi este pofta…….
Multumesc frumos,
Maria si mama ei
Liviu says:
Feb 2, 2011
Maria, multumesc mult si ma bucur ca iti sunt utile retele noaste :). O sa vorbesc cu mama si promit ca facem si turta, sarmale, varza acra, mititei. Nu stiu cat de repede reusesc sa le filmez, dar cum reusesc te anunt!
cristina rebek says:
Apr 6, 2011
minunat! iti multumesc:). mititei, daaaaaaaaaaaaa!
mihaela says:
Oct 19, 2011
bun bun
Dasy says:
Nov 9, 2012
Deci…de vre-o 5-6 ani vreau sa fac mamaliga , am si incercat de vre-o 2 ori si nu mi-a iesit. Reteta asta e foarte buna pentru ca are si video si iti arata pas cu pas ce sa faci. Am sa o incerc cat de curand. Eu tot timpul puneam faina cand apa clocotea si se facea o gramada de cocoloase …pana la urma o aruncam dar am sa o fac as cum scrie aici, poate imi va iesi:) abea astept. Multumesc foarte mult, mi-ati fost de mare ajutor!!!
maria says:
Nov 9, 2012
Mamaliga asa cum face mama , asa s-o faceti fetelor!!!!!!!
Bravo , multumesc mama , ca ne-ai invatat!